Joods Historisch Museum

Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
1011 Amsterdam (Noord-Holland)


Historische gebouwen | Historische collectie algemeen | Religieuze collectie
Het Joods Historisch Museum werd in 1932 geopend en is sinds 1987 gehuisvest in de vier Hoogduitse synagogen, waar de religie, cultuur en geschiedenis van de Nederlandse joden in drie permanente tentoonstellingen wordt belicht. De collectie omvat 13.000 stukken, slechts 5% hiervan is in de permanente tentoonstellingen te zien.
 
 
Op de begane grond van de Grote Synagoge is de tentoonstelling gewijd aan joodse religie en traditie. Door de combinatie van objecten, teksten, beeldmateriaal, citaten en audiovisuele middelen wordt de enorme rijkdom - de verscheidenheid en het hedendaagse karakter - van de joodse religie en traditie overgebracht.
 
 
Op de galerijen van de Grote Synagoge is de geschiedenis van de joden in Nederland vanaf hun komst rond 1600 tot 1900 te zien. De tentoonstelling biedt een chronologisch verhaal.
 
 
Op de galerijen van de Nieuwe Synagoge is, sinds 2006, de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van de joden in Nederland van 1900 tot nu te zien. De expositie is verdeeld in drie perioden: voor, tijdens en na de oorlog.
 
 
Naast deze permanente tentoonstellingen zijn er altijd twee tijdelijke tentoonstellingen te zien. Check de website voor een actueel overzicht.
 
 
Het museum is gevestigd dichtbij de Portugese synagoge en dus goed met een bezoek hier aan te combineren.
 
 
In het JHM Kindermuseum kan iedereen kennis maken met het huis van Max de Matze. In dit huis woont ook de joodse familie Hollander. Bij hen is iedereen welkom om zelf te ervaren wat belangrijk is in de joodse traditie. Vlecht je eigen brood in de keuken, laat van je horen in de muziekkamer, droom weg in de slaapkamer en zie het eens van een andere kant in de studeerkamer. Voor groepen zijn er arrangementen te boeken in combinatie met een bezoek aan Madame Tussauds, NEMO of TunFun.


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 298 milliseconds.