Museum Wierdenland

Museum Wierdenland
Van Swinderenweg 10
9891 AD Ezinge (Groningen)


Streek- en stadshistorische collectie
Museum Wierdenland in Ezinge, gelegen in het Nationaal Landschap Middag-Humsterland, neemt u mee op een reis door de tijd en door het landschap.
 
 
Het wierdenlandschap van Middag Humsterland behoort tot de oudste cultuurlandschappen in Noordwest Europa. Ver voor de jaartelling begonnen de bewoners van het kustgebied met het ophogen van hun woonplaatsen om te kunnen blijven wonen in een gebied dat regelmatig overstroomde.
 
Deze kunstmatig gevormde woonheuvels worden in Groningen wierden genoemd en in Friesland terpen.
 
Sommige woonheuvels groeiden uit tot hele dorpen en bestaan vandaag de dag nog steeds. Ook de kronkelende wegen in Middag-Humsterland zijn al duizenden jaren oud.
 
 
Het museum vertelt ook de geschiedenis van de opzienbarende archeologische opgravingen in de wierde van Ezinge rond 1930.
 
Onder leiding van de archeoloog Albert Egges van Giffen worden de resten van 85 boerderijen uit opeenvolgende prehistorische perioden blootgelegd.
 
Het oude museum Wierdenland, dat zich bevond in het voormalig gemeentehuis aan de Torenstraat in Ezinge, opende voor het eerst de deuren op 13 december 1991. De bovenzaal was toen gereed. Het heeft tot 7 juni 1994 geduurd voordat de benedenzaal klaar was en het museum officieel werd geopend door Mr. Pieter van Vollenhoven. Het nieuwe museum vindt u aan de Van Swinderenweg 10, 9891 AD Ezinge. Het museum is telefonisch te bereiken onder nummer 0594 621524.


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 257 milliseconds.