Topkunst buiten de Randstad
Kasteel Het Nijenhuis
8131 RD Heino/Wijhe
Open: museum di. t/m zo. 11-17u.; kasteel na afspraak en tijdens zomeropenstelling di. en do. 13-17u.
Inmiddels weten we wel dat er 'leven' is buiten de Randstad, en niet alleen in Otterlo, Leeuwarden, Groningen, Tilburg en Maastricht -om maar wat te noemen- maar ook in Heino in Overijssel. Via landelijke klinkerweggetjes buiten het dorp, waar enkele prachtige boerderijen te zien zijn, kom je bij de oprijlaan van Kasteel Het Nijenhuis, een van de mooiste en best bewaarde havezaten in Overijssel. Het is omgeven door fraaie tuinen en een park, welke gratis te bezoeken zijn.

Kasteel Het Nijenhuis

n twee bijgebouwen van het kasteel bevindt zich het museum, dat een ware schat aan kunstwerken herbergt. In het voormalige koetshuis is tot en met 18 maart 2001 een selectie van kunstwerken uit de twintigste eeuw te zien uit de collectie van de Hannema- de Stuers Fundatie. Prachtig en boeiend werk met schilderijen van onder anderen Mondriaan, André Derain, Jan Wiegers, Bart van der Leck, Hendrik Chabot, Constant Permeke, Gustave de Smet, Karel van de Woestijne, Francis Picabia, Jan Sluyters, Franz Marc, Leo Gestel en Frits van den Berghe. Daartussenin al even zielverwarmende beelden in uiteenlopende technieken en formaten, onder andere van Zadkine, Charlotte van Pallandt, Erich Wichman (op het eerste gezicht vormeloos, maar verdient juist daardoor nadere beschouwing), Eugène Brands, Ewald Mataré, Alexander Archipenko. Kijk als u er bent tussendoor ook even naar de mooie balkenstructuur en het fraaie dak. Tegenover het koetshuis liggen de voormalige paardenstallen, waarin beneden (ook tot en met 18 maart aanstaande) een selectie van zeventiende- en achttiende eeuwse kunst te zien is, onder andere de vissen, waaraan Henk van Os in het AVRO-programma Beeldenstorm in oktober aandacht besteedde. Boven is werk te zien uit de twintigste eeuw dat voornamelijk in zachte, aardse tinten is uitgevoerd en daardoor een heel eigen sfeer oproept. In de tuin vindt men naast een stemmige boog van berkenbomen (eronderdoor lopen en genieten) een afwisselende selectie van beelden, onder andere van Pjotr Müller, Zadkine, Mario Negri, Karel Appel, Nic Jonk, Theresia van der Pant. Het pronkstuk is wel het Hildebrand-monument, een groep van negen beelden, welke de belangrijkste figuren uit het boek 'Camera Obscura' verbeelden.

Francis Picabia
Papillons, 1929
Olieverf op doek

Dirk Hannema was van 1921 tot 1945 directeur van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Al van jongs af aan was hij ook een verwoed particulier verzamelaar van zowel hedendaagse als oude kunst. Deze verzameling heeft hij ondergebracht in de Hannema-de Stuers Fundatie, welke hij naar zijn beide ouders vernoemd heeft. Naast zijn eigen verzameling bevat de collectie ook de verzameling van zijn moeder, en een legaat van Louise de Graaff- Bachiene, welke uit een vijftigtal schilderijen bestaat, waaronder veel werk van Belgische schilders als Permeke en Tijtgat. Dirk Hannema heeft kasteel Het Nijenhuis bewoond van 1957 tot aan zijn dood in 1984. Daarna is de Fundatie verdergegaan met het uitbreiden van de collectie. Het kasteel is normaal gesloten voor publiek, maar er worden op aanvraag wel rondleidingen verzorgd.

De Hannema-de Stuers Fundatie richt naast dit museum ook tentoonstellingen in in de Bergkerk in Deventer. Tot en met 11 maart zijn er tekeningen en schilderijen te zien van Paul de Reus (1963). Van Urs Pfannenmüller is er van 24 maart tot en met 27 mei een grote installatie te zien 'Verborgen beelden' genaamd.

In Museum Kasteel het Nijenhuis is verder van 31 maart tot en met 10 juni 'Voerman's paarden' te zien. Henk van Ulsen is de samensteller van deze expositie met werk van Jan Voerman sr. (1857-1941).
Joke Bellemans
Andre Derain