Aankondigingen

Najaarsexpositie Jan Rijlaarsdam bij Galerie de Hanenhof:

Gepost door xzeroxz 
Steun de Museumserver en help ons deze dienst in de lucht te houden. Ziet u geen advertenties of blokkeert u de Adsense Cookies, overweeg dan een donatie. Dank!

  • Najaarsexpositie Jan Rijlaarsdam bij Galerie de Hanenhof:

    10 oktober 2007 16:17
    Najaarsexpositie bij Galerien de Hanenhof:



    "Jan Rijlaarsdam, een kunstenaar met vele gezichten."



    De naam Jan Rijlaarsdam is sedert vele decennia gevestigd in de Nederlandse kunst wereld, en met goede reden. Veelzijdig als hij was, in zowel stijlen als toegepaste technieken, heeft hij een indrukwekkend oeuvre nagelaten. Variërend van realistisch tot impressionistisch en expressionistisch met zelf uitstapjes naar het abstracte wist hij telkens weer te verassen. Tevens experimenteerde hij met verschillende materialen. Een mooi voorbeeld is het vermengen van verf met as uit het houtkacheltje in zijn atelier om de verf meer structuur te geven.



    Via deze expositie wil Galerie de Hanenhof een inzicht geven in de veelzijdigheid van deze kunstenaar. Aan bod komen zowel olieverven als tekeningen, aquarellen en gemengde technieken uit zijn gehele oeuvre. Een aantal werken worden uitgelicht met verhalen of anekdotes over de herkomst en geschiedenis van het desbetreffende werk.

    Een voorbeeld hiervan is het kleine aquarelletje dat Jan Rijlaarsdam stuurde als wenskaart naar medekunstenaar Bob Lokhorst. Het gaat om een kleurig werkje van 11x9,5 cm. met een afbeelding van een Parijs straatbeeld. Een selecte groep vrienden en familie kregen bij verjaar, en feestdagen een handgemaakte kaart. Velen bewaren tot de dag van vandaag deze persoonlijke kaarten als schatten en het vinden van zo’n kaart is dan ook uitzonderlijk.

    Een ander voorbeeld is een olieverf dat Jan schilderde in de tijd dat hij samen met Angelo Balzarelli de lijstenmakerij had op de Ruitersweg te Hilversum. Jan was niet tevreden met het werk , want hij vond alleen het middelste gedeelte goed. Angelo kwam met het idee om aan beide zijden een strook van het schilderij af te zagen. De achterzijde van het schilderij is een stille getuige van deze daad, het toont alleen het middelste gedeelte van het koperen bruidspaar bord dat Jan gebruikte voor het schilderij. Later gaf Jan dit Schilderij aan Angelo, en het heeft zich in familiebezit bevonden tot Galerie de Hanenhof het aan de collectie toe mocht voegen.



    Reeds vroeg in zijn schilderscarrière ontving Jan lovende recensies. Een van de vroegst bekende stond in de Amsterdamse uitgave van “Het Volk” van 23 November 1938: “Het is werk, dat men met groot genoegen bekijkt, waarbij men de overtuiging opdoet, dat hier een colorist van bijzondere gaven zich aan ons vertoont”. Jan was toen 27 Jaar oud, en het overgrote deel van zijn carrière lag nog voor hem.



    Jan Rijlaarsdam werkte zelden met veel kleur, zelfs als dat beter in de markt lag. Zelf zegt hij hierover in de Gooi en Eemlander van 28 Augustus 1979: “Het is niet zo moeilijk om naar het publiek toe te schilderen, maar dat wil ik niet. Ik wil die concessie niet doen om er een “rooitje” in te verwerken.”, “Ik kan een gewone oude zwerver in een vieze lange jas toch niet verprutsen met felle of vrolijke kleuren?”. Het gevolg hiervan is dat er mensen zijn die zijn werken donker en een beetje mistroostig vinden.

    Galeriehouder Arjan de Haan is het hier niet mee eens. “Je moet naar deze werken kijken alsof het zwart-wit foto’s zijn”, zegt hij, “zwart-wit foto’s zijn niet per definitie triest, en ze worden niet triest door het gebrek aan kleur. Kleur is in dit geval ondergeschikt aan de afbeelding, het onderwerp, het gevoel.”.



    Deze expositie is een direct gevolg van het initiatief om een boek uit te geven over het gehele oeuvre van Jan Rijlaarsdam. Dit boek, dat medio 2009 uitkomt, geeft een compleet overzicht van de stijlen, technieken en onderwerpen van de schilder Jan Rijlaarsdam.



    De expositie loop van 3 t/m 25 November. Galerie de Hanenhof is geopend op zaterdag en zondag van 12:00-17:00



    Galerie de Hanenhof

    Zuidereinde 52B

    1243KH ’s-Graveland

    035-6550114

    06-51192951

    www.galeriedehanenhof.nl


Powered by phorum. Template based on Bluelime by Scriptmonkeys. If there are any problems with the forum, please contact the webmaster.