Informatie gezocht

schilderij lichter maken

Gepost door jpluymakers 
Steun de Museumserver en help ons deze dienst in de lucht te houden. Ziet u geen advertenties of blokkeert u de Adsense Cookies, overweeg dan een donatie. Dank!

  • schilderij lichter maken

    15 december 2017 23:14
    Heb ergens gelezen, maar weet niet meer waar, dat je een donker schilderij "lichter" kunt maken door het gedurende enige tijd in de buitenlucht te plaatsen. Wie kan mij daar meer over vertellen?

    Bijgaand een afbeelding van een schilderij dat, ondanks een restauratie, somber oogt en dat indien het donkere wat lichter zou worden meer details zal prijsgeven. Het doek dateert uit 1878 en is geschilderd door Joseph van Lil (1826 Oisterwijk - 1906 Antwerpen).

    Alvast dank voor uw reactie.
  • Re: schilderij lichter maken

    16 december 2017 13:41
    We hebben een ervaring van 500 jaar met olieverfschilderijen en van deze wonderbaarlijke lichttherapie is niets bekend. Gelukkig maar.

    De samenstelling van het gebruikte materiaal bepaalt de lichtgevoeligheid. Een aquarel in het zonlicht hangen kan fataal zijn, reproducties kunnen vergelen tot onherkenbare, effen vlakken. Bij olieverf lopen alleen bepaalde kleuren van zeer oude schilderijen gevaar. Donkere verkleuring in werk van na 1800 treedt alleen aan de oppervlakte op, in de vernislagen en de eventuele aanslag van vuil. Die is alleen te verhelpen door het vernis te vervangen. Als dat geen effect heeft, is er meestal geen sprake van een nagedonkerd maar van een oorspronkelijk donker schilderij òf van een onvakkundige vernisafname. Oude natuurlijke harsvernislagen op basis van dammar of mastiek vergen chemisch en fysiek een totaal andere aanpak dan recent sluitvernis. Heeft de restaurateur die kennis niet in huis, kan hij het euvel niet verhelpen. En zal hij er veelal een tweede of derde vernisje op aanbrengen dat mooi nieuw oogt, maar de kleur niet terugbrengt.

Powered by phorum. Template based on Bluelime by Scriptmonkeys. If there are any problems with the forum, please contact the webmaster.