Steun de Museumserver en help ons deze dienst in de lucht te houden. Ziet u geen advertenties of blokkeert u de Adsense Cookies, overweeg dan een donatie. Dank!

  • Online-veilingen, veilig en betrouwbaar? Een geval uit de praktijk, de aanbieding van een „Huib Daniels” op Catawiki.

    05 januari 2014 20:37
    Online-veilingen, veilig en betrouwbaar?
    Een geval uit de praktijk, de aanbieding van een „Huib Daniels” op Catawiki.

    Online kunstveilingen is een fenomeen van de laatste jaren.

    Als koper is het niet steeds eenvoudig om een werk te beoordelen op zijn authenticiteit.
    Onnodig te zeggen dat het ook voor een online-veling niet steeds eenvoudig is om de echtheid van een werk na te gaan of te controleren, dat uiteindelijk niet in haar bezit is of komt.

    Het verhaal wordt echter anders wanneer werken worden aangeboden waarvan gekend is dat zij fake zijn, met andere woorden massaproducties (geproduceerd in China of elders) waar een naam op wordt geplakt van een kunstenaar niet niet bestaat en die een schijn van geloofwaardigheid worden gegeven met bewoordingen en omschrijvingen zoals: „ Vlot en warm geschilderd strandgezicht op paneel door Huib Daniels”, „Gesigneerd rechtsonder "Daniels". Verso voorzien van merkteken kunstenaar„ en „Strandgezicht - olieverf op paneel - gesigneerd”.

    Indien dergelijk „werken” te koop worden aangeboden in meubel- of interieurzaken is het duidelijk dat de echtheid hiervan nul komma nul is.

    Maar online-kunstveilingen staan of vallen bij de gratie van vertrouwen, zeker wanneer de kandidaat-koper de sérieux van de aanbieder van het werk niet kan achterhalen.

    In casu is de aanbieder een zekere „Lisa-Art Shop te Apeldoorn”. Enkel te bereiken via berichtendienst binnen Catawiki zelf.
    Het feit dat Lisa-Art Shop ook andere werken aanbiedt zoals van A.C. Van Noort, Ben Viegers, enz… doet toch vermoeden dat er enig professionalisme mag verwacht worden.

    Niets is dus minder waar, want bij het googlelen komt men zeer snel terecht bij „museumserver” waar reeds in 2010 werd gewaarschuwd voor het fake-gehalte van „Huib Daniels”.

    De meer ervaren kunstkenners, c.q. verzamelaars, zullen natuurlijk direct hun info opzoeken in de uitgebreide databases van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, beter gekend als het „RKD” . Het resultaat dat men hier verkrijgt is klaar en duidelijk met de kwalificaties „schilder, vervalser”. Aanvullend kan men nog lezen: „…in China vervaardigd, vermoedelijk in opdracht van een Nederlandse handelaar…”.

    Indien de aanbieder niet in staat is een dergelijk klaar en duidelijk geval van fake te onderkennen, kan men ook twijfelen of zij wel de echtheid van de andere aangeboden werken kan beoordelen…

    Als het aan de zijde van de aanbieder fout gaat, dan zou men m.i. mogen verwachten dat - gezien er bij Catawiki voor de diverse soorten veilingen een speciale veilingmeester wordt vermeld - aan de zijde van de veiling de nodige controle wordt gedaan, die in dit geval zeer snel tot resultaat zou dienen te hebben een dergelijk „kunstwerk” niet aan te bieden.

    Tenslotte pretendeert men toch enige kwaliteit en gedegenheid na te streven met zowel de bewoordingen „kunstveiling (modern)” en „kunstveiling (klassiek)”, de periodiciteit (wekelijks), als de aangeboden werken en de hoeveelheid.

    Wanneer men beschikt over een magistraal instituut als het RKD, kan onwetendheid noch door de aanbieder, noch door de veilingmeester worden voorgehouden. Ofwel is het dan incompetentie of kwade trouw, en geen van beiden past bij online-kunstveiling.

    Het excuus dat ook in andere - al dan niet online - veilingen nog steeds dergelijke werken worden aangeboden is natuurlijk irrelevant en niets ter zake doende.
    Elkeen heeft zijn eigen verantwoordelijkheid in deze.

    P.S. Zaterdagmiddag 4 januari
    Nadat de veilingmeester en de aanbieder in kennis werden gesteld van de ware toedracht van dergelijke werken, werd de tekst wel aangepast aan de bovenstaande commentaren, maar werd het werk niet teruggetrokken, noch werden de biedingen op nul gezet.

    Er staat nu letterlijk te lezen:
    „…Onbekende 20e eeuwse kunstenaar
    Strandgezicht - olieverf op paneel - gesigneerd
    Hoewel het werk is gesigneerd met Huib Daniels is het onduidelijk of het hier daadwerkelijk gaat om een bestaande kunstenaar. Volgens sommige bronnen worden de met Daniels gesigneerde schilderijen in werkelijkheid in opdracht geschilderd en gesigneerd in China. Volgens andere bronnen is Daniels een Nederlandse, in de stijl van Louis Soonius werkende, 20e eeuwse kunstenaar. Onduidelijkheid alom dus maar beslist wel: een vlot en warm geschilderd strandgezicht op paneel. Afmetingen van het paneel 29 x 38 cm, afmetingen van de lijst 41 x 51 cm. Gesigneerd rechtsonder "Daniels". Verso voorzien van merkteken kunstenaar. …”.

    Volledigheidshalve kan ik U melden dat enkel de veilingmeester een kort bericht stuurde en vond dat bovenstaande aangepaste tekst voldoende was...

    Het is aan dan ook geheel aan de lezer om zich een oordeel te vormen over de aanbieder en/of de veilingsite…



    2 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 06/01/2014 11:47 door ArtSiteAnt.
  • Re: ze blijken gewoon verder te gaan met hun praktijken...

    22 januari 2014 14:33
    Intussen blijkt dat in de veilingen op Catawiki er nog meer "dergelijke" werken van Huib Daniels worden aangeboden...
    Nu worden ze beschreven als in de stijl van A.C. van Noord en "Huub Daniels", opnieuw geeft men een vals gevoel aan de koper en wordt Daniels genoemd in één zin met een gekend kunstenaar zoals van Noord.
    Ik heb mijn account dan ook per onmiddellijke ingang stopgezet en wens op een dergelijke site niets meer te kopen.



    1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 22/01/2014 15:16 door ArtSiteAnt.
  • Re: Online-veilingen, veilig en betrouwbaar? Een geval uit de praktijk, de aanbieding van een „Huib Daniels” op Catawiki.

    21 december 2022 20:04
    Het is niet nieuw,ik bestuur dit al jaren en heb meer dan 30 vervalsingen op een jaar vast weten te leggen.
    Ik moet wel zeggen dat in de meeste gevallen de werken goedgekeurd worden door ene Leo Setz,die ik al eerder op museumserver aan de kaak gesteld heb.
    Deze zogezegde kenner schrijft zelf rapporten uit onder betaling terwijl hij zelf niet gecertificeerd is.
    Kijk en zo trappen mensen erin,komen kopers terug op hun goederen die ze gekocht die vals zijn, dan word door catawiki de zaak doorgeschoven naar de verkopers en laten ze veilingmeesters zoals Setz buiten schot.Maar goed telkens als er een vals werk verschijnt zet ik het op internet.
forum Museumserver: www.museumserver.nl