SCHUNCK*

SCHUNCK*
Bongerd 18
6411 JM Heerlen (Limburg)


Moderne kunst | Toegepaste kunst
SCHUNCK* is een multidisciplinaire culturele instelling met als basis: verzamelen, presenteren, leren en informeren. SCHUNCK* stelt zich tot doel een verbinding te leggen tussen Heerlen en de rest van de wereld door een baanbrekend (innovatief) en geëngageerd onderzoekstraject naar de betekenis van regionale identiteit in (inter)nationale context. SCHUNCK* doet dit in de vorm van tentoonstellingen, educatieve- en multidisciplinaire programmering, (les)programma’s en kritische ontmoetingen tussen bezoekers, makers (in de breedste zin van het woord) en medewerkers.
 
 
Uitvalsbasis is Frits Peutz’ Glaspaleis, het architectonische landmark uit 1934 dat ooit is gebouwd door de familie SCHUNCK als warenhuis. Na een grondige renovatie werd het Glaspaleis in 2003 door de gemeente Heerlen gelanceerd als “venster op cultuur”, waarin een aantal culturele basisvoorzieningen gehuisvest werden. SCHUNCK* is daarmee de grootste culturele instelling van heel Limburg. Het is een warenhuis voor alle kunsten, muziek, dans, beeldende kunst, vormgeving, architectuur, film en meer.
 
 
Om te beginnen is SCHUNCK* een gecertificeerd museum voor hedendaagse beeldende kunst met een kleine maar relevante collectie en een aansprekend, kritisch en onderzoekend presentatiebeleid op het gebied van beeldende kunst, (mode)vormgeving, architectuur en urban research, gerelateerd aan de hedendaagse- en moderne kunstcollectie. SCHUNCK* onderzoekt daarbij de rol en positie van een regionaal museum in relatie tot de eigen gemeenschap en ziet zichzelf als een producent van toekomstig cultureel erfgoed. SCHUNCK* is ook een architectuurinstituut dat zich ten doel stelt een bijdrage te leveren aan de kwaliteitsverbetering van de bouwkunst in de (Eu)regio. Door middel van presentaties, publicaties, debatten, workshops en awards die stuk voor stuk tot doel hebben een zo breed mogelijk publiek te besmetten met liefde voor de architectuur.


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 410 milliseconds.