Stadskasteel Zaltbommel

Stadskasteel Zaltbommel
Nonnenstraat 5
5301 BE Zaltbommel (Gelderland)


Historische gebouwen | Streek- en stadshistorische collectie
Stadskasteel Zaltbommel is een monumentaal pand uit 1535 in het centrum van Zaltbommel. Het staat ook bekend als het Maarten van Rossemhuis, vernoemd naar de bouwer, de legendarische Gelderse veldheer (ca 1490-1555). Het kasteel is een museum op zich, dankzij de authentieke bouwkundige elementen zoals kruisgewelven, bewerkte consoletegels, oude schouwen met beeldhouwwerk en tegeltableaus.
 
 
Op de begane grond van het museum maakt u kennis met de rijke 16e eeuwse geschiedenis van de Bommelerwaard. U ontmoet er Maarten van Rossem en vier andere inwoners die ieder hun eigen verhaal vertellen. Daarnaast wordt de geschiedenis van de streek levendig gehouden en tastbaar gemaakt met een collectie kunst- en kunstnijverheidobjecten over Zaltbommel en de Bommelerwaard. Waaronder meubilair en voorwerpen van de meubelwerkplaats Onder den Sint Maarten, rond 1900 vermaard om haar producten in Jugendstil stijl.
 
 
Zaltbommel is een beetje de stad van Jip en Janneke. Het ondernemende en soms ondeugende duo uit de verhalen van Annie M.G. Schmidt werd getekend door de in Zaltbommel geboren tekenares Fiep Westendorp. Het museum bezit een uitgebreide collectie (reclame) drukwerk en voorwerpen met de creaties van Fiep zoals Pluk van de Petteflet, Pim en Pom, Ibbeltje en Otje. De erven Fiep Westendorp schonken het museum de inrichting van haar woon- en werkkamer waar Fiep al haar sprekende en ontroerende tekeningen maakte. Het museum heeft nu in de grote zaal op de eerste verdieping een vaste expositie over leven en werk van Fiep Westendorp. Een tentoonstelling voor jong en oud, waar kinderen kunnen luisteren, tekenen en puzzelen.


Processed by Apache Cocoon 2.1.7 in 289 milliseconds.