Informatie gezocht

Otto eerelman

Gepost door Daan 
Met uw steun kan de Museumserver dit forum blijven uitbaten.

 • Otto eerelman

  31 januari 2016 19:33
  Wij hebben dit schilderij ongeveer 20 jaar in ons bezit hoe wij er aan zijn gekomen weten we niet meer.

  Hij lag op zolder en met het opruimen kwamen wij hem tegen, nu willen wij hem verkopen en zagen tot onze verbazing dat het schilderij was ondertekend door otto eerelman.

  Zou iemand mij kunnen vertellen of dit een Orginele eerelman is en wat dan de waarde is.

  Mvg. Danielle
 • Re: Otto eerelman

  01 februari 2016 07:49
  Meestal zijn Otto Eerelmannen plaatjes, omdat er ontzettend veel van hem gereproduceerd is. Deze voorstelling ken ik niet en de kwaliteit van de foto's laat geen zuiver oordeel toe. Maar een echte pastel of aquarel zou al bij zijn leven duur geweest zijn en niet zonder passepartout in zo'n goedkoop lijstje gezet zijn. Dus: even door een drukker of een antiquair met een loupe laten bekijken. Of hier een scherpe foto van de signatuur plaatsen.
 • Re: Otto eerelman

  01 februari 2016 09:55
  Ik heb een duidelijkere foto geplaatst van de signatuur.
  Bvd  1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 01/02/2016 10:24 door Daan.
 • Re: Otto eerelman

  01 februari 2016 12:09
  Hart Schreef:
  -------------------------------------------------------
  > Meestal zijn Otto Eerelmannen plaatjes, omdat er
  > ontzettend veel van hem gereproduceerd is. Deze
  > voorstelling ken ik niet en de kwaliteit van de
  > foto's laat geen zuiver oordeel toe. Maar een
  > echte pastel of aquarel zou al bij zijn leven duur
  > geweest zijn en niet zonder passepartout in zo'n
  > goedkoop lijstje gezet zijn. Dus: even door een
  > drukker of een antiquair met een loupe laten
  > bekijken. Of hier een scherpe foto van de
  > signatuur plaatsen.
 • Re: Otto eerelman

  01 februari 2016 12:46
  Tjonge, dat ziet er verhipt echt uit. Kan bijna niet gedrukt zijn. Althans... de signatuur. Want er werden ook plaatjes van een mooie handtekening voorzien. Maar het is een echt 19e eeuwse hand die hem gezet heeft.

  Qua taxatie moet je altijd van recente veilinguitslagen uitgaan en de voorstelling is te vergelijken met deze:

  [4.bp.blogspot.com]
  die op de blog van het Zeeuws Velinghuis staat:
  [zeeuwsveilinghuis.blogspot.nl]

  waar hij in 2012 voor 6.500 euro wegging, nog geen topprijs voor een waterverfje van Eeerelman maar er blijkt wel crisisbestendigheid uit.

  Nu nog gaarne een net zo scherpe foto van een detail van een paard...
 • Re: Otto eerelman

  01 februari 2016 13:22
  Hart Schreef:
  -------------------------------------------------------
  > Tjonge, dat ziet er verhipt echt uit. Kan bijna
  > niet gedrukt zijn. Althans... de signatuur. Want
  > er werden ook plaatjes van een mooie handtekening
  > voorzien. Maar het is een echt 19e eeuwse hand die
  > hem gezet heeft.
  >
  > Qua taxatie moet je altijd van recente
  > veilinguitslagen uitgaan en de voorstelling is te
  > vergelijken met deze:
  >
  > [4.bp.blogspot.com]
  > AAAAAAAABLM/O4uYE65nWSM/s1600/6012.JPG
  > die op de blog van het Zeeuws Velinghuis staat:
  > [zeeuwsveilinghuis.blogspot.nl]
  > chive.html?view=sidebar
  >
  > waar hij in 2012 voor 6.500 euro wegging, nog geen
  > topprijs voor een waterverfje van Eeerelman maar
  > er blijkt wel crisisbestendigheid uit.
  >
  > Nu nog gaarne een net zo scherpe foto van een
  > detail van een paard...
 • Re: Otto eerelman

  03 december 2017 13:54
  Nee niet echt. Het schilderij heeft ruim 1 jaar bij een veiling huis gelegen. Familie leden van otto eerelman hebben er naar gekeken maar konden niet met zekerheid zeggen of het ook voor 100% van eerelman was. Voor 90 % wel maar dat was niet genoeg om certificaat te krijgen.
  Mvg Daniëlle
 • Re: Otto eerelman

  03 december 2017 17:05
  Als er meer van zijn, is het misschien een litho of zoals de 41 paarden in een soort druk techniek, ben eigenlijk wel benieuwd of iemand hem ergens eerder heeft zien langskomen, groet, Emma
 • Re: Otto eerelman

  04 december 2017 08:23
  Dag Danielle, hoe groot is die van U bij benadering, want als ze heel verschillend van afmeting zijn, zullen het wel drukwerken van enig soort zijn, en heeft U bijv. die kunsthandel in Ede aangeschreven, zag dat die mensen veel werken van Eerelman verkopen en verkocht hebben, die zouden toch kunnen aangeven wat zij er van vinden ? groet , Emma
 • Re: Otto eerelman

  06 december 2017 15:07
  Een ervaren oog ziet dat het hier geen litho betreft, maar een aquarel. Als de voorstelling meer voorkomt, praat het makkelijker als dat met een link of foto wordt aangetoond. Of de signatuur klopt, is een andere zaak. Ik vind de ogen erg groot en de verf erg fris voor een aquarel van honderd jaar oud. Maar dat kan ook digitaal gezichtsbedrog zijn.

  Een kunsthandel is wegens het tegengestelde geldelijk belang niet de aangewezen beoordelaar. Veel beter is het de ultieme expert te benaderen. De schrijver van het boek over Eerelman is kunsthistoricus Harry J. Kraaij die via [bureau-shout.nl] of linked-in te bereiken is. Een goed alternatief is ook het bovengenoemde Zeeuws Veilinghuis. Die hebben belang bij een goede opbrengst en zullen dus een eerlijk oordeel geven. Maar je kunt ook rustig gewoon naar de receptie van Christie's in de Amsterdamse Cornelis Schuytstraat gaan en naar de expert 19e eeuws vragen. Als het een echte Eerelman is, zullen ze hem graag gratis voor je taxeren in de hoop hem te mogen veilen.
 • Re: Otto eerelman

  06 december 2017 16:35
  Hallo Emma,

  Het schilderij is ongeveer 40 x 60.

  En nee, wij hebben geen contact gehad met de kunsthandel in Ede.

  Wij zijn eerst bij veilinghuis Christie's geweest, hier heeft een expert door het glas geconstateerd dat het niet echt was en waren wij binnen 5 min weer buiten.

  Daarna zijn wij naar veilingshuis Aag geweest, deze heeft het doek uit de lijst gehaald en bekeken.
  Zij vertelde ons dat het wel erg veel op een echt schilderij van eerelman leek en dat de handtekening ook goed was.
  Dit veilinghuis heeft het schilderij ruim een jaar bewaard om te laten taxeren door familie leden van eerelman, de familie was maar 2 of 3 keer per jaar in Nederland. De eerste keer werd er gezegd dat de familie twijfelde en dat er een andere familielid er na zou kijken. Deze twijfelden ook, en kwam weer een andere expert bij en die kon het ook niet met 100% zekerheid zeggen of het een echte Otto Eerelman was. Ik kon daarom geen certificaat krijgen en dan zou hij geveild worden voor 250 euro. Maar omdat dit bedrag te laag was konden hun hem niet veillen en raden veilinghuis de Eland aan. Hier zijn wij nog niet geweest.
  Gr. Daniëlle
 • Re: Otto eerelman

  07 december 2017 15:55
  Certificaat? Wat een onzin. Aag heeft kennelijk geen expertise meer in huis. In de Haagse Halfjaarlijkse Kunst- en Antiekveiling van 3 weken terug zijn 6 Eerelmannen verkocht, allemaal zonder zo'n mal briefje:

  [www.venduehuis.com]

  Wie gaat er nou van achterkleinkinderen Eerelman laten afhangen of een aquarel echt is? Mot je vast ook nog voor betalen. Dat soort geldklopperij bestaat in Frankrijk nog, en alleen voor topnamen, maar verder nergens. Omdat ook geen veilinghuis of kunsthandelaar er meer van onder de indruk is. Die vragen hoogstens soms een bevestiging van het RKD. Een Christie's expert 19e eeuw heeft veel meer ervaring met originelen dan Eerelmans familieleden. Als hij niet twijfelt, maar expliciet zegt dat de aquarel vals is, dan klopt dat. En dan heeft hij zelfs waarschijnlijk een vermoeden wie de vervalser is. Ik namelijk ook :) Met een geschiedenis van 20 jaar komt dat goed overeen.

  De kleinere veilinghuizen hanteren voor zulke twijfelgevallen een omschrijvingscode: mèt naam voluit en jaartallen betekent echt, naam met alleen voorletters betekent onzeker etc. Verschilt per bedrijf. Behalve de Eland zou ook de Oprechte in Haarlem en Zadelhoff in Hilversum in aanmerking komen. Maar de echte slimme jongens laten zoiets in het buitenland veilen....
 • Re: Otto eerelman

  07 december 2017 16:42
  Ik moet wel zeggen dat ik niets hoefde te betalen bij Aag.

  En er staat bij ons een handtekening met voor letter op en ook een jaar getal alleen die was niet te zien met de lijst er om heen.

  Het aquarel zou ik dus bij Oprechte in Haarlem kunnen brengen?
 • Re: Otto eerelman

  07 december 2017 18:11
  Ja, die neemt hem vrijwel zeker aan. Geen voorgeschiedenis vermelden, laat ze maar zelf oordelen. Voor de leek kan het immer nog steeds best om een echte Eerelman gaan. Wel vragen of ze een foto op de website kunnen plaatsen, dat doen ze namelijk niet van alle objecten.

  Overigens spreekt een jaartal dat onder een lijst vandaan komt weer wèl voor authenticiteit. Een vervalser zou zijn werk nooit inlijsten zonder dat zo'n jaartal zichtbaar is.
 • Re: Otto eerelman

  07 december 2017 20:26
  Het jaartal is niet goed te zien diegene die de lijst heeft geplaatst heeft de onder kant afgeknipt om hem passend te maken kunnen maken (jammer genoeg). Het jaartal is 3/4 van te zien.
 • Re: Otto eerelman

  07 december 2017 21:05
  Is geen probleem. Integendeel. Bij een vervalsing komt dat niet voor. Bij de Oprechte doen ze niet zo nuffig als bij die andere twee hoor :)

Powered by phorum. Template based on Bluelime by Scriptmonkeys. If there are any problems with the forum, please contact the webmaster.