Informatie gezocht

1932

Gepost door jmvleemp 
Met uw steun kan de Museumserver dit forum blijven uitbaten.

  • 1932

    12 oktober 2022 16:04
    Ik heb een kunstwerk van een onbekende kunstenaar (zie bijlage).

    Het werk heeft een duidelijk monogram en datum.
    Ik kocht het kunstwerk waarvan de foto's in de bijlage staan (ik heb eventueel betere foto's op papier) op een gerechtelijke verkoop in Campo&Campo op 29 april 1996.
    Het werk maakte deel uit van een collectie met alle grote namen (waaronder Constant Montald, Frans Gaillard, Leon De Smet, Jean-Georges Ferry, Willem Paerels, Camille Nicolas Lambert, Paul Parmentier, Theophile Steinlen, Ernest Wijnants en anderen). Het lijkt me onmogelijk dat dit het werk is van een nobele onbekende. De verkoper weigerde echter verdere informatie te geven over de maker van dit werk. Ik ben al jaren wanhopig op zoek naar de naam van de artiest. Mijn zoektocht, maar ik ben natuurlijk geen expert, in boeken met monogrammen heeft tot nu toe niets opgeleverd.

    Hebt u enig idee wie de artiest zou kunnen zijn?

    Bij voorbaat dank voor uw vrijwillige hulp,

    Jim Van Leemput
  • Re: 1932

    13 oktober 2022 11:44
    Het is een prachtig schilderij, maar wij Hollanders weten heel weinig van de Belgische africanisten. Er zijn ook geen evidente letters uit dat logo te halen. Ik zou verwachten dat de maker goed gedocumenteerd is en bekend is bij de experts van Belgische veilinghuizen. Daar zou ik een foto heen sturen. Het Afrika museum in Tervuren heeft mij een keer goed geholpen, daar zit veel expertise. Ken je het boek van Lynne Thornton: "Les Africanistes, Peintres Voyageurs - 1860-1960"? En de 26 Belgische africanisten die Wiki noemt: [fr.wikipedia.org]) ?

    Jaren geleden bestond er een Belgische website voor kunstvragen: Artsmémoires, artmémoire o.i.d. Die is denkelijk ter ziele. Ik vrees dat een Frans forum meer kansen biedt voor antwoorden dan MS.
  • Re: 1932

    13 oktober 2022 12:27
    Hartelijk dank voor uw reactie. Het is absoluut niet zeker dat het een Belgische kunstenaar is. Ik kocht het werk op een veiling met veel internationale namen. Het zat in de collectie van iemand die kunst verzamelde. Museum Tervuren heb ik natuurlijk al geprobeerd. Ik kocht het werk bij Campo&Campo een gerenommeerd veilinghuis en zij verkochten als 'Monogrmmist - onbekende kunstenaar'. Ik heb ook al verschillende Franse musea gecontacteerd. zonder succes, maar ik blijf zoeken.
  • Re: 1932

    13 oktober 2022 13:55
    mijn eerste gevoel was om in deze richting te zoeken...maar ....je weet maar nooit
  • Re: 1932

    13 oktober 2022 17:14
    Hartelijk dank voor je reactie. Er is een gelijkenis tussen het monogram van Jozef Peeters en dat op mijn werk.
    Inhoudelijk lijkt mijn werk niet op dat van Jozef Peeters dat ik redelijk goed ken... maar... je weet maar nooit.
    Ik raadpleeg zeker een Jozef peeters specialist in Antwerpen.
  • Re: 1932

    13 oktober 2022 18:11
    Voor mij staat wel vast dat de maker een Belg was. Omdat ik eerst de foto aanklikte en dacht: een Belgische afrikanist. En daarna pas de tekst las. Daar werd ik in gesterkt door het 'lettertype' van het jaartal. Dat is in Nederlands/Belgisch handschrift, zulke cijfers schrijven Duitsers, Fransen, Engelsen etc. niet.

Powered by phorum. Template based on Bluelime by Scriptmonkeys. If there are any problems with the forum, please contact the webmaster.